Usednutí k hostině plné výtečného jídla je jednou z nejoblíbenějších částí svatebního dne. Nejde jen o uspokojení našich potřeb, ale i o společnou oslavu, která podpoří sváteční náladu, prolomí ledy a dopomůže k vytvoření dokonalé vzpomínky. Pečlivé promyšlení a plánování se tedy jistě vyplatí. Jak taková svatební hostina probíhá a na co u svatebního menu nezapomenout?
Novomanželské sliby byly řečeny, prstýnky se blyští na rukou nevěsty i ženicha a první manželský polibek už jsou minulostí. Teď už zbývá začít pořádně slavit. To se neobejde bez slavnostního přípitku, který je pomyslným začátkem každé svatební hostiny. Pronáší ho zpravidla otec nevěsty či ženicha nebo svědci. Někdy se úvodního slova zhostí samotní novomanželé, kteří vyjádří poděkování svatebčanům.
Nestárnoucí klasikou pro přípitek je šampaňské, sekt či šumivé víno podávané do úzkých sklenic na vysokých nožkách. Není to ale žádné pravidlo. Zkrátka vybírejte to, co k vám a k místu, kde se berete, neodmyslitelně patří - ať už to bude pivo, moravská slivovice nebo bylinkový likér.
Se slavnostním přípitkem nezapomínejte i na děti. Těm vykouzlíte radost dětskými špunty. A pro ty, kteří neholdují alkoholu, se stávají čím dál více oblíbenou variantou nealkoholické verze oblíbených nápojů - například nealko prosecco.
Jakmile všichni usuší slzy po přípitku, je čas začít jíst. Tradiční svatební menu se skládá z předkrmu, polévky, hlavního chodu a dezertu. Pokud si nechcete lámat hlavu s předkrmem, může jím být i samotná svatební polévka. Tou se novomanželé vzájemně krmí z jednoho talíře, spojeni bílým ubrusem. Poté na řadu přichází hlavní chod, který může být v podobě jednoho jídla či rautu, kde si každý vybere podle svého gusta. Během celé hostiny myslete na to, aby byly k dispozici nápoje a atmosféru podpořte příjemnou klidnou hudbou.
Závěrečným bodem hostiny je dezert. Je na vás, zda dezertem bude váš svatební dort nebo zvolíte raději cukroví, svatební koláčky či sladký bar. Samotné krájení svatebního dortu totiž může být součástí jak svatební hostiny, tak i pozdějšího programu. První společně ukrojený kousek patří nevěstě a druhý ženichovi. Nezapomeňte k dezertu nabídnout i kávu a další nápoje.
Atmosféra, počet hostů, roční období… Při výběru toho pravého místa pro svatební hostinu hraje roli více kritérií. Tím nejdůležitějším je však rozmyslet si, zda chcete svou svatbu uspořádat na specifickém místě - například na statku, louce či vlastní zahradě. V takovém případě je potřeba si najmout cateringovou službu, která za vámi přijede kamkoliv. Další variantou je uspořádat svatební hostinu v restauraci.
Při rozhodování o místě svatební hostiny je také důležité zvážit své finanční možnosti. Vždy záleží na typu restaurace i cateringu, ale obecně jsou restaurace mírně dražší. Nápomocní vám mohou být i vaši příbuzní - máte-li ve vaší rodině šikovnou pekařku či pekaře, můžete je poprosit, zda by vám s přípravami na svatbu vypomohli. Zároveň není výjimkou, že svatební hostinu platí příbuzní nevěsty či ženicha.
Důležité je vše plánovat dostatečně dopředu. Najít dokonalého kuchaře či cateringovou firmu zabere nějaký čas. Dejte si proto co nejvíce prostoru na ochutnávání i nalezení místa, kde bude vaše svatební hostina probíhat. Rezervace konkrétního místa se liší podle jeho oblíbenosti - často si jej musíte zamluvit rok i déle předem.
Pokud zvolíte uspořádat vaši hostinu v restauraci, může z vás většina starostí ohledně hostiny opadnout. Personál se postará o obsluhu, úklid nádobí i doplňování všech jídel. Ceny za jednoho hosta samozřejmě závisí na typu restaurace, většinou se ale pohybují v rozmezí 1000-3000 Kč na celý den. Nezapomeňte se zeptat, co všechno je v ceně zahrnuto a zda si můžete zařídit vlastní pití či svatební dort. Výhodou je také to, že po skončení hostiny nebude vaší starostí úklid prostor a jídla.
Catering je skvělou variantou pro ty, kteří svou svatební hostinu chtějí uspořádat na specifickém místě. Oblíbené jsou letní svatby na louce či ve stodole, kde jídlo nelze řešit jinak než právě cateringem. Cena se pohybuje v rozmezí 700-1000 Kč za osobu na celý den. Zpravidla je tato služba spojená s tím, že zařídí veškeré potřebné vybavení a snadno se přizpůsobí stravovacím preferencím vašich hostů. Nevýhodou je to, že po hostině a oslavách na vás bude čekat uklízení prostor - to zpravidla v cateringových službách není zahrnuto.
Při výběru se spoléhejte nejen na váš vnitřní pocit a chuťové buňky, ale klaďte také otázky:
Co vše je zahrnuto v ceně?
Zvládnou připravit jídla pro hosty se speciálními stravovacími požadavky (bez lepku, masa či mléka)?
Do kdy se budou moci starat o hladký průběh hostiny?
Je možné si přinést vlastní cukroví/dort nebo vám je restaurace/cateringová služba zajistí?
Kdy je potřeba zaplatit a jak vysoká je záloha?
Spočítejte, kolik hostů budete chtít pozvat na svou svatbu a zda vaše hostina bude mít přesný zasedací pořádek. Není výjimkou, že na slavnostní oběd se zvou nejbližší příbuzní a přátelé, a později během dne dorazí i širší okruh přátel. Nezapomeňte také na ty, kteří budou na svatbě přítomni, i když nejsou vaši blízcí - například fotograf/ka.
I zde platí pravidlo - sto lidí, sto chutí. Svatební hosté ocení, když si při výběru svatebních jídel vzpomenete na jejich stravovací preference či alergie. Nezapomínejte, že tento den je ale zejména o vás. Milujete-li nějakou zahraniční kuchyni, zařaďte ji do svého svatebního menu - třeba si pro změnu rádi dají něco jiného než svíčkovou.
Přihlédněte k tomu, v jakém ročním období svatbu pořádáte. Na jaře a v létě budou skvělá lehká jídla, plná sezónního ovoce, zeleniny a bylinek. Skvělým ozvláštněním může být i letní grilování, zmrzlina a osvěžující koktejly. Naopak během chladnějšího podzimu a zimy nabídněte jídla, která zahřejí a budou vydatnější. Využijte voňavé suroviny jako jsou dýně, jablka a houby. K pití nabídněte teplé drinky jako jsou svařák, punč či horká čokoláda.
Popřemýšlejte, jak by váš svatební den mohl probíhat. Kolik času přibližně zabere hostina a kolik chodů bude obsahovat? Zvolíte k večernímu pohoštění raut či grilování? A co mezitím - bude k dispozici bufet a sladký bar? Promyšlený harmonogram ocení i vaši svatební hosté. Pokud chcete vaši hostinu ještě více vyšperkovat, můžete si nechat vytvořit svatební menu a nápojový lístek.
Většina restaurací i cateringových služeb má předem připraveno několik variací svatebního menu, které k sobě chuťově ladí a jsou v různých cenových hladinách. Vždy by ale měli být otevřeni vašim individuálním přáním ohledně svatebního menu. Inspirujte se našimi tipy pro sestavení chutného svatebního menu:
Maso/sýry:
Domácí husí/kachní paštika s brusinkami a bagetkou
Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Lehká variace salátů s kozím sýrem
Pošírovaná hruška se sýry
Jarní vietnamské závitky s dipem
Šunková rolka s křenovou šlehačkou/smetanovým krémem
Caprese s baby mozzarellou/bazalkovým tofu
Parmská šunka se žlutým melounem
Marinovaný losos s bylinkovým krémem
Variace špízů - s mozzarellou/feta sýrem/masem a cherry rajčátky
Zapečené žampiony plněné sýrem
Grilované krevety s bylinkovým dipem
Carpaccio z tuňáka a gaspacho dresing
Grilovaný kozí sýr/hermelín s ořechy
Vegan:
Hlívová paštika s opečenou bagetkou
„Tatarák“ z červené řepy
Avokádové guacamole s nachos chipsy
Lilkové rolky s hummusem
Dýňová bruschetta
Mandlová paštika s marmeládou
Hovězí či kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou
Krémové zeleninové polévky - houbový, brokolicový, chřestový či dýňový krém
Jemný lososový krém s bílým vínem
Francouzská cibulačka
Netradiční vietnamská polévka Pho
Maso:
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami
Vepřo-knedlo-zelo
Pečená kachna se zelím a knedlíkem
Steak s bylinkami
Zvěřina např. jelení ragú na víně
Filet z lososa s bramborovo-mrkvovým pyré
Krůtí prsa s glazírovanou zeleninou a mačkanými bramborami
Pečená vepřová panenka s gratinovanými bramborami a restovanou zeleninou
Filátko z candáta s houbovým rizotem
Vepřové/kuřecí řízky s bramborovým salátem
Vegan:
Zeleninový špíz v žampionovém soté s jasmínovou rýží
Brokolicové placičky se zeleninovým ratatouille
Zeleninové kari s chapati plackami
Poke Bowl
K večernímu občerstvení se skvěle hodí raut. K němu patří zeleninové a sýrové mísy, masové talíře (řízečky, špízy, paštiky), pečivo a přílohy (těstovinový salát, pečené brambory) a ovoce. Klasikou na svatbách je i guláš - masový či pro vegetariány hlívový nebo fazolový. Více neobvyklou variantou může být sushi, mini burgery, falafel či hummus se zeleninou. Skvělou a hravou formou pro večerní občerstvení je i domácí pizza či grilování.
Přejeme, ať se vaše svatební hostina nese v duchu skvělé nálady, dobrého jídla a pití a dokonalé společnosti. Zkrátka podle vašich představ.
Portál Svatební Příběh provozuje Toonja.cz. Všechna práva vyhrazena.